Utrecht gaat voor duurzaam beton

Wethouder Kees Geldof (openbare ruimte) en Oskam, Struyk Verwo, KWS infra, Van Gelder, Theo Pouw groep, Van Hattum en Blankevoort, Betonindustrie De Hamer, Caron recycling, Van Wijk Nieuwegein en Van der Steen hebben dit maandag tijdens de start van de week van de circulaire economie vastgelegd.

Fotograaf: Renzo Gerritsen
De gemeente gaat samen met deze bedrijven beton duurzamer inkopen. Daarnaast scheiden ze bij sloopprojecten het materiaal beter, waardoor het hergebruikt kan worden. “Als snelst groeiende stad van Nederland wordt er de komende jaren veel gebouwd in Utrecht”, vertelt wethouder Kees Geldof . “Het vrijkomende beton uit stoepen, wegen en gebouwen willen we hergebruiken in nieuw beton. Zo besparen we op cement en op de winning van zand en grind en dat vermindert de CO₂-uitstoot. De doelstelling is een CO2-reductie te bereiken van 30% in 2020.” 

Hergebruik van beton
De productie van beton heeft een behoorlijke impact op het milieu door de winning van de grondstoffen en de CO2-uitstoot. Maximaal hergebruik is dus noodzakelijk. Nu wordt maar weinig hergebruikt beton toegepast in nieuw beton (3%). De partijen onder het convenant willen de betonketen sluiten. Zo streven ze per direct naar 100% hergebruik van vrijkomende grondstoffen en naar toepassing van minimaal 30% hergebruikt beton in nieuw beton in 2020.

 

 
Secretariaat: De Kok & Partners | Postbus 33 | 3950 AA Maarn | 06 - 546 767 34